Tempels op Bali

De Balinezen zijn een diep religieus volk die het Bali-hindoeïsme nastreven, een mix van hindoeïsme animisme en voorouderverering. Zij zien hun eiland als een wereld van goden en demonen. En een kwart van het inkomen gaat op aan de verering van de voorouders en goden. Zo zal men in elk huis een offerplaats vinden. En in ieder dorp minimaal 3 tempels. De Pura desa (dorpstempel), de Pura puseh ( tempel voor de stichter van de dorp) en de Pura dalem (tempel voor de overledenen). Ook zal je tempeltjes vinden op kruisingen, rijstvelden en allerlei niet voor de hand liggende plekken.

De Balinese kalender neemt een overheersende plaats in op het eiland, wat uit vele dagen van verplichtingen of speciale gelegenheden naar de goden bestaat. Dagelijkse rituelen binden de Balinezen tot hun familie, omgeving ,voorouders en goden. Deze behoeftes zorgen er ook voor dat Bali wel zijn eigen karakter behoudt te midden van alle andere eilanden van Indonesië.

Hieronder vind je informatie over de grotere tempels op Bali die zeker het bezoeken waard zijn.




Pura Besakih

De Pura Besakih is de grootste tempel, Pura in het midden van Bali en wordt als de Moedertempel beschouwd. De tempel ligt op de hellingen van de vulkaan Gunung Agung. Het is een heilig tempelcomplex gelegen op een berg en bereikbaar door een lange trap. Het dateert van de 14de tot de 18e eeuw. De tempel bestaat uit circa 200 bouwwerken verdeeld over 30 complexen. Ze zijn verdeeld over verschillende terrassen met meerdere Meru’s en paviljoens. In 1963 ontsnapte de Pura Besakih te nauwer nood aan een ramp toen de Gunung Agung uitbarstte en de lavastroom rakelings langs het complex af ging.

Locatie: Oost-Bali, bereikbaar via Ubud, Denpasar of Candidasa

Pura Gunung Kawi

Dit tempelcomplex bevind zich in de vallei der koningen waar tevens ook de rivier Pakerisan loopt. Het bestaat uit een zevental Candi’s (beelden), gehouwen uit de stenen wanden van de vallei. Zij eerbiedigen de koningen en koninginnen van de Udayana-dynastie uit de elfde eeuw.

Locatie: Midden-Bali, bereikbaar via Ubud (ten noorden)

Tirta Empul

Het prachtige tempelcomplex Tirta Empul ofwel tempel van het heilige water. De oorspronkelijke tempel werd in de 10e eeuw gebouwd in de tijd van de Warmadewa dynastie, en is tot nu toe een zeer belangrijke tempel voor fysieke en spirituele reiniging. Het voorziet de priesters van heilig water en badgelegenheid voor de Balinese bevolking die geloven dat het baden er in voorspoed en gezondheid brengt. Het verhaal gaat dat de god Indra deze bron heeft gemaakt als weerwoord op een giftige bron van een slechte demonenkoning.

Locatie: Midden-Bali, bereikbaar via Ubud (ten noorden)

Pura Taman Ayun

De Pura Taman Ayun dateert uit 1634 en vereert de voorouders van de vorsten die heersten over Mengwi. Taman Ayun betekent mooie tuin wat wel blijkt uit de watertuin met lotusbloemen en meerdere pagodes verspreid over het terrein.

Locatie: Zuid-Bali, bereikbaar via Denpasar

Pura Luhur Lempuyang

Om de top van de tempel Pura Luhur Lempuyang te bereiken zal men eerst 1700 treden moeten maken op te genieten van het zicht. De bijnaam is niet voor niets “de tempel van de 1000 treden” en is gericht aan de oppergod Sang Hyang Widi Wasa. De Balinezen komen hier in volle ceremoniële dracht hun offers laten zegenen door de priester die zich op de top van de tempel begeeft.

Locatie: Oost-Bali, bereikbaar via Candidasa

Goa Gajah

Goa Gajah staat ook wel bekend als “de Olifantengrot” en ontleent zijn naam aan de nabij gelegen olifanten-rivier . Pas in 1922 ontdekt en stammend uit de elfde eeuw ontvangt een monsterlijk uitgehouwen figuur je aan het begin van de grot. Binnen in de grot vindt men een beeld van de hindoeïstische god Ganesha en een ruimte die gewijd is aan de god Shiva.

Locatie: Midden-Bali, bereikbaar via Ubud (ten zuid-oosten)

Pura Tanah Lot

Tanah Lot staat op een rots die uithangt over het strand en is alleen bereikbaar met laag tij. In de jaren ’90 gered van de ondergang omdat het in zee dreigde te vallen .Op het bereikbare gedeelte bevindt zich een magische zoetwaterbron omgeven door het zoute zeewater. Het verhaal gaat dat in de vijftiende eeuw de priester Nirartha een nacht had door gebracht op de rots en hem inspireerde om er een tempel te bouwen.

Locatie: Zuid-Bali, bereikbaar via Denpasar en Ubud



Pura Goa Lawah

Bali heeft ene zogenaamde vleermuistempel: de Pura Goa Lawah. Het heiligdom ligt in een grotopening waarin zich duizenden vleermuizen bevinden. Het betreden ervan is enkel weggelegd voor de priesters. Legendes zeggen dat de tunnel 30 kilometer diep is en bij Pura Bessakih uitkomt.

Locatie: Oost-Bali, bereikbaar via Candasa

Pura Ulun Danu Bratan

De tempel Pura Ulun Danu Bratan is gewijd aan de godin Dewi Danu, de godin van het water, meren en rivieren. Het complex werd in 1633 gebouwd en is verdeeld over verschillende eilandjes. Een 11 daken tellende Meru gewijd aan Shiva bevind zich op een schiereilandje en geeft een geweldig uitzicht over het water.

Locatie: noord-Bali, bereikbaar via Denpasar of Singaraja

Pura Luhur Uluwatu

Hoog op een rots bevindt zich de uit de elfde eeuw bestaande tempel Luhur Uluwata en betekent op de hoek van de rots. Gebouwd door een hindoeïstische Javaanse goeroe die deze toe wijdde aan de geesten van de zee. De tempel is beroemd om zijn reliëfs die aan beide kanten van de gespleten poort zijn te vinden . Hierachter bevindt zich een open binnenplein waar je 2 ganesha’s (olifantenwezens) ziet die toegang geven tot de hoofdpoort. Daar vind je vele offerplekken en geeft je een geweldig uitzicht op de brekende golven tegen de rotsen.

Locatie: Zuid-Bali, bereikbaar via Kuta of Uluwat