Steden en dorpen op Bali

Er is op Bali eigenlijk maar één echte stad te vinden dat is de hoofdstad Denpasar. Daarnaast zijn er nog een hoop kleine toeristenplaatsen die meer een aaneenschakeling van dorpen en kampungs zijn. Deze plaatsen hebben vaak niet meer dan een paar duizend inwoners maar hebben vaak wel een belangrijke regionale functie voor de vele kleinere dorpjes die er in de buurt liggen. Langs de kust en aan de vele baaien die Bali rijk is liggen meerdere voormalige vissersdorpjes die in de loop der jaren uitgegroeid zijn tot populaire toeristische bestemmingen. Sommige van deze kustplaatsen zijn in het geheel gericht op het massatoerisme terwijl andere nog hun authentieke karakter hebben weten te behouden.
Kuta

Kuta was een voormalig vissersdorp in het zuiden van Bali. Het is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijke toeristische bestemmingen in Indonesië. Het staat bekend om zijn lange zandstrand met ideale surfcondities, vele restaurants en bars, accommodaties in alle prijsklassen en gemakkelijke verbinding met Bali’s luchthaven Ngurah Rai. In vroegere jaren was Kuta erg populair bij de backpackers en de surfers. Mede daardoor vind je tussen alle resorts nog voldoende budget accommodaties rond Kuta. De meeste mensen zullen zich deze plaats nog herinneren van de afschuwelijke bomaanslagen die plaats vonden in 2002 en 2005. De toeristische industrie van Kuta werd door de aanslag zwaar getroffen met als gevolg dat veel Balinezen hun werk verloren door het uitblijven van toeristen. Inmiddels komen de toeristen weer met volle getallen en als je elke dag wilt uitgaan, wat wilt zonnen en af toe wilt gaan surfen kan je het best in of rond Kuta verblijven. Of dit nou de plek voor jou is of niet, zonder een bezoekje aan deze plaats ben je eigenlijk niet op Bali geweest.

Ubud

Ubud wordt gezien als culturele hoofdstad van Bali. In de hoofdstraat van Ubud zijn de Jalan Raya Ubud met vele winkels (vooral kunst), cafés, restaurants, hotels en het Puri Saren Agung te vinden. Dit paleis is een grote trekpleister en geregeld vinden er optredens van diverse Balinese dansgroepen plaats. Ook op de markt (pasar) is het er altijd druk. In de omgeving van Ubud bevinden zich prachtige rijstterrassen. Bekend is het museum Puri Lukisan, bestaande uit 3 gebouwen met moderne en traditionele Balinese kunst. Ook bekend is Monkey-forest met het beroemde Apengrot tempelcomplex dat tegenwoordig door een grote kolonie van meer dan 200 brutale makaak-apen wordt bewoond. In de omgeving van Ubud is er de mogelijkheid tot vele excursies, mede omdat het centraal gelegen is. White water rafting en een bezoek aan het vogel -en reptielenpark behoren tot de mogelijkheden.

Denpasar

De hoofdstad van Bali is sinds 1958 Denpasar. De stad telt meer dan 800.000 inwoners. Het is het centrum van Bali voor handel, ziekenhuizen, onderwijs en andere overheidsinstellingen. Toch lijkt het dat de lokale bevolking zich ervan bewust is dat toerisme een belangrijke inkomst is, ook in de grote stad waar men erg open en vriendelijk blijkt te zijn. Bezienswaardigheid in de stad is het Puputanplein, bekend vanwege de bloedige afslachting van de Balinese adel in 1906. Aan dit plein bevindt zich ook de gouverneursresidentie en het Bali museum. Tevens een bezoek waard is het paleis Puri Pemecutan dat gebouwd is in 1907 ter vervanging van het verwoeste oude paleis door toedoen van Nederlands artillerievuur. Stap zeker eens binnen bij een lokale markt in deze stad omdat de aanvoer van verschillende producten hier het grootst is. Een verademing van geur en kleur.

Lovina

Lovina ligt in het noorden van Bali en is vooral populair onder de backpackers. Lovina is vooral bekend om de dolfijnen die je in de vroege morgen met de lokale vissers kan opzoeken. Duiken en snorkelen kan men hier ook goed in het glasheldere water. Het is ook een goed vertrekpunt voor vele bezienswaardigheden in de omgeving zoals de oude hoofdstad Singaraja, de meren en vulkanen in centraal-Bali of het natuurpark Bali Barat. Ook zijn er genoeg wandelpaden die leiden naar warme zwavelbaden en tempeltjes in de omgeving.

Nusa Dua

Vrij vertaald betekent Nusa Dua twee eilanden. Het is eigenlijk geen stad maar een toeristisch schiereiland van Bali. Men vindt er het hogere segment van accommodaties. Straatventers wordt de toegang ontzegd. Er is weinig te doen behalve de uitgebreide voorzieningen die aangelegd zijn voor de resorts en luxe hotels. De lokale toerisme-industrie zorgt wel voor cultureel vermaak door Balinese dansgroepen op te laten treden. Tevens zijn een aantal accommodaties in Balinese stijl opgebouwd.
Dit is een stuk Bali voor de toeristen die voorzien willen zijn van alle gemakken en niet gestoord willen worden door de soms chaotische lokale economie van Bali.

Jimbaran

Jimbaran is een voormalig vissersdorp dat uitgegroeid is tot een luxe vakantieoord. Het bevindt zich langs de kust zuidelijk van Kuta. Mogelijkheden tot verblijf is geen probleem. Alleen de faciliteiten buiten de accommodaties zijn er beperkt. Dit houdt in de praktijk in dat er geen bars en giftshops zijn. Jimbaran staat vooral bekend om de grote visrestaurants die zich aan het strand bevinden.Sanur

Sanur is gelegen ten zuidoosten van Bali en ligt op 18 km afstand van het vliegveld van Denpasar. Het is het oudste toeristenoord van het eiland en bevat nog de karakteristieken van het oude Bali . Dit was de plaats waar in de jaren 30 de buitenlandse kunstenaars naar toe trokken. Tevens is Sanur prachtig gelegen aan een 5km lang wit strand dat geleidelijk afloopt en beschermd wordt door een rif. Dit maakt deze plaats zeer geschikt voor gezinnen met jonge kinderen omdat de zee er redelijk kalm is. Het landschap van Sanur is er prachtig. Er zijn in Sanur meerdere bezienswaardigheden zoals de Pura Belanjong en museum Le Mayeur.

Seminyak

Seminyak bevindt zich westelijk van Denpasar en je kan hier uitstekende hotels, restaurants, trendy cocktailbars, nachtclubs en aantrekkelijke winkels vinden. Het is er stijlvol, anders dan in het feestgebruis in Kuta. Het zwarte strand is er breed en rustig. Maar het water is er minder geschikt om te zwemmen. Een bezienswaardigheid in de buurt van Seminyak om zeker een bezoek aan te brengen is de Tanah Lot. Dit is een tempel dat zich bevindt op een rotseilandje omgeven door de ruwe zee.
Natuurlijk kan je je verwennen aan de luxe die Seminyak biedt, maar reken dan op fikse prijzen. Er zijn gelukkig ook nog guesthouses en winkeltjes te vinden die normale prijzen voeren en je het idee geven van je je nog op Bali bevindt.