Nyepi – de Dag van de Stilte

Het dagelijks leven van de Balinezen bestaat uit talloze rituelen, waarbij ze twee keer per dag een offer brengen voor de goden. De inwoners van Bali hebben vaak een eigen tempeltje waar ze na het koken ook de goden van gestoomde rijst en groenten voorzien. Aan het einde van de dag wordt er een bloemenoffer gebracht als dank voor de harmonie. Je zou kunnen zeggen dat het leven op Bali één groot ritueel is, waarbij er naast de dagelijkse offermomenten ook nog speciale ceremonies zijn. Een daarvan is Nyepi; de Dag van de Stilte. Deze hindoeïstische feestdag vindt plaats wanneer het nieuwe jaar wordt ingeluid. De kalender van de maan wordt hiervoor gevolgd en zo vindt Nyepi elk jaar in maart plaats, maar nooit op een vaste dag.

Nyepi

Tijdens de hindoeïstische feestdag Nyepi maakt lawaai plaats voor stilte. Auto’s en brommers staan stil en zelfs de vliegtuigen blijven aan de grond. Het eiland wordt afgesloten, waarbij er ook geen boten meer aanmeren. De winkels worden gesloten, net zoals scholen en banken. Er wordt geen water gekookt en de lichten blijven uit. Het is tijd voor de inwoners om naar binnen te keren waarbij er wordt gevast en gemediteerd. Met als doel om de boze geesten te laten denken dat Bali compleet verlaten is.

Ogoh-Ogoh

Voorafgaand aan de Dag van de Stilte wordt er enorm veel kabaal gemaakt. Dit gebeurt de avond voor Nyepi, wanneer Ogoh-Ogoh gevierd wordt. Om 12 uur in de middag is er een grote offerceremonie voor de geesten uit de onderwereld. Deze worden bedankt, omdat ze de mensen niet hebben gestoord. In de avond vindt de processie plaats. Dit is een grote optocht met veel kabaal en kleurrijke poppen die de boze geesten weerspiegelen. Alle poppen worden door verschillende stadsdelen gemaakt, waardoor dit ook gelijk een wedstrijd is. De stoet wordt afgesloten met een reusachtige pop die op bamboestokken door een aantal mannen gedragen wordt. De volgende dag begint Nyepi om zes uur de ochtend, waarbij het stil blijft op het anders zo levendige Bali, tot de volgende ochtend zes uur.

Toerisme en Nyepi

Rondom Nyepi is het niet mogelijk om naar- en van Bali te reizen. Van de toeristen die er zijn wordt verwacht dat zij zich met respect voor deze hindoeïstische feestdag gedragen. Ondanks dat er vele reisorganisaties inspelen op Nyepi, hebben de Balinezen liever niet dat dit magische moment een toeristische attractie wordt. Mocht je een uitnodiging ontvangen van een Balinees om de Ogoh-Ogoh parade bij te wonen, ga hier dan vooral op in en blijf het spektakel op ingetogen wijze aanschouwen. Tijdens Nyepi, de Dag van de Stilte wordt er ook van de toeristen verwacht dat zij binnenblijven. Tip: verblijf op een locatie met een dakterras, want de sterrenhemel tijdens Nyepi is zonder enkele bron van omgevingslicht: ongekend mooi.

Online magazine Nyepi

Ten tijde van de quarantaine is online magazine Nyepi opgericht door Lauri Berkhoudt. Ze zegt hierover: ‘’Voor mij voelt de lockdown als een wereldwijde Nyepi. Waarbij het mij een mooi moment van bezinning lijkt om Nyepi jaarlijks wereldwijd te eren.’’ Zodat we altijd kunnen terugdenken aan deze tijd en een moment creëren om hierbij stil te staan. Online magazine Nyepi is een platform voor nieuwsgierige mensen, waarbij de ontdekkingsreis begint bij jezelf.