Bezienswaardigheden op Bali

Het eiland Bali leent zich goed voor velerlei uitstapjes buiten het bezoek aan tempels en stranden. Zo zijn er twee grote nationale reservaten in Bali, vind je er vulkanische gebergten en is er een groot aantal musea. Maar ook een bezoek aan een traditionele Balinese dansgroep is zeker de moeite waard. Bali is zelf eigenlijk één grote bezienswaardigheid. Stap op een scooter en laat je meevoeren met wat de dag je brengt. Hieronder een aantal onderwerpen die als de mogelijkheid bestaan je zeker moet aandoen. Genoeg dat u waarschijnlijk tijd tekort komt om dit allemaal te bezichtigen.

Hieronder vind je bezienswaardigheden op Bali die volgens ons de moeite waard zijn.

Regel je excursies en tours

Bij gespecialiseerde bedrijven zoals Tiqets en GetYourGuide kun je entreetickets, tours en activiteiten op Bali bekijken en reserveren. Zo ben je zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie op Bali.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
📷 unieke ervaringen op Bali
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours op Bali via GetYourGuide

entreetickets, activiteiten en tours op Bali via Tiqets
Taman Nasional Bali Barat

Bijna 770 vierkante kilometer meet het park Bali Barat. Het beslaat hierdoor maar liefst 10% van het eiland Bali. Het park bevind zich in het noordwesten van Bali waar zich nog maar weinig bezoeker laten zien. Verschillende soorten habitats doen er zich in het park voor, zoals savannes, mangrovebossen en moessonbossen. Onder de bladerdeken van bomen bevinden zich meer dat 200 plantensoorten zoals vele varens en orchideeën. Ook het fauna-gedeelte levert een lijst van mogelijkheden op wat je er allemaal tegen het lijf kan lopen. Rusa-herten, wilde zwijnen, makaken, reptielen en insecten. Een gids tevens ook een vergunning is verplicht wanneer je dit park bezoekt en plaatselijk te verkrijgen.

Gunung Agung

Gunung Agung is de heilige berg voor de Balinezen. Zij beschouwen deze vulkaan als “de navel van de wereld”. De bemeten hoogte is 3142 meter en de krater zelf heeft een omtrek van 700 meter. Er wordt beweerd dat na de uitbarsting in 1963 de hoogte verminderd is tot 3014 meter. De voet van de berg strekt zich in het noordoosten uit naar de zee, en aan de zuidoostkant liggen enkele kleine uitgedoofde vulkanen. Het beste kan je deze vulkaan in de ochtend beklimmen, wanneer de lucht nog open is. Aangeraden is zeker om een gids in te huren. Weet dat waar je ook verblijft in Bali de kans groot is dat je met je hoofd richting de “Agung” wakker wordt.

Monkey Forest

Het heilige bos Monkey Forest is gelegen op centraal-Bali nabij Ubud. Zoals de naam al zegt is het bewoond door makaken die op dit terrein als heilig beschouwd worden. Op je wandeling kom je meerdere tempelcomplexen tegen waar met regelmaat ceremonies plaats vinden. Verkopers leuren met voer die je de ondeugende apen kan geven maar houdt er rekening mee dat als je ze voert dan niet meer door deze beesten met rust wordt gelaten. Het beste is als je hier heen mocht gaan je spullen goed weg op te bergen. De beste tijd om Mokey Forest te bezoeken is in de namiddag wanneer de drukte van de toeristen er al is afgenomen.

Pasar Badung

Probeer de dagelijkse en tevens grootste traditionele markt van Bali aan te doen in Denpasar. Op deze vier verdiepingen tellende markt vind je alles wat met voedsel te maken heeft. Van kruiden, specerijen, gedroogde vis, fruit en tevens voorbereide gerechten. Op de bovenste verdiepingen vind je kleding en alle andere alledaagse artikelen. Voor de Balinezen zal deze markt altijd blijven bestaan omdat deze veel artikelen verkoopt voor ceremonieel gebruik. De rustigste tijd op de “Pasar Badung” is tussen 2 en 4 uur. De rest van de dag is er volop bedrijvigheid.

Taman Burung Bali

In het vogelpark Taman Burung Bali kan je de grootste collectie van Indonesische vogels bewonderen. Maar ook fantastische vogels uit Afrika en Zuid-Amerika. Dit park herbergt ook meer dan 2000 tropische planten en een variëteit van 50 verschillende palmen. Men probeert zoveel mogelijk de vogels met hun natuurlijke flora te combineren en daardoor bepaalde regio’s in het park te creëren. Vogels in vrije vlucht kunnen worden aanschouwd, maar ook op fotosessies met tropische vogels behoren tot de mogelijkheden. Tevens is er een vogelkraamafdeling waar je het groeiproces van zeldzame en bedreigde vogelsoorten kan volgen.

vogels

Gunung Kawi

Het imposante complex Gunung Kawi is te vinden ten noorden van Ubud en is het best te bezoeken in de ochtend. Door een lange trap af te dalen kom je in het ravijn terecht dat omgeven is door het groen. Een rivier doorloopt de ravijn en aan weerskanten vind je de 9 van 10 uit de rotsen gehakte Candi’s. Eén Candi bevind zich een kilometer verderop. Deze monumenten dateren uit de 11e eeuw en naar alle waarschijnlijkheid gemaakt ter ere voor de Koninklijke familie van de Udayana-dynastie.

Neka Art Museum

Het Neka Art Museum is opgericht in 1966 en toont niet alleen werk van Balinese kunstenaars. Zij laat ook werken zien van Indonesische en buitenlandse kunstenaars mits geïnspireerd door het eiland Bali. Zij laat een nog steeds groeiende collectie zien van meer dan 400 kunstwerken in 5 verschillende gebouwen. Ook heeft het Neka Art Museum in een van de gebouwen plaats gemaakt voor wisselende exposities. Het museum dat vooral voorzien is van schilderkunst bevat ook talloze beelden, tekeningen en foto’s.

Gitgit

De “Gitgit” is met 35 meter de hoogste waterval van Bali en te vinden op 10 kilometer afstand van Singaraja. Deze waterval is omgeven door tropisch regenwoud, waar hij het gehele jaar onophoudelijk stroomt. Vooral in het regenseizoen is hij adembenemend. Kijk niet raar op als je wilde apen tegen komt die deze plek gebruiken om water te nuttigen. Bijgeloof is dat stellen die in het water baden van de “Gitgit” snel uit elkaar gaan.Petulu

Het dorp Petulu is te vinden ten noordoosten van Ubud. Het herbergt een vogelreservaat waar vele witte reigers neerstrijken wanneer de avond valt. Grote zwermen zoeken naar een plek om te landen in de hoge bomen. In de volgende ochtend zullen zij door vliegen naar het noorden om daar hun voedsel te zoeken. Het blijft indrukwekkend om duizenden Javaanse –en zilverreigers massaal te zien opstijgen. Deze dieren worden als heilig beschouwd omdat zij pas in Petulu verschenen na een offerceremonie. Deze diende als verzoek tot bescherming na een politieke slachtpartij die eerder in dat jaar 1966 plaats vond. Men denkt dat de reigers de zielen dragen van de gevallenen en voeren nog steeds twee maal per jaar een ceremonie uit voor deze witte reigers.

Danau Batur

De hoogte van de Gunung Batur waar het Baturmeer zich bevindt bedraagt 1.717 meter. De krater van deze vulkaan is ingestort en heeft een breedte van bijna elf kilometer. Aan de voet van de vulkaan is het kratermeer met een omvang van 7 bij 2,5 kilometer en een diepte van 60 meter te bezichtigen. Aan de oostkant van het meer liggen 8 dorpjes tussen het groen waar je nog veel traditionele bouw tegen komt. De westkant bestaat uit zwarte lavasteen en wordt ook wel beschreven als maanlandschap. In de omgeving zijn vele zwavelhoudende warmwaterbronnen te vinden. Zij doen zich op tussen de spleten van het lavagesteente waar het warme water zich naar boven kan opborrelen.

Taman Gili

“Taman Gili” is het restant van het uit de 18e eeuw daterende koninklijk paleis dat tijdens de Nederlandse verovering van 1908 grotendeels verwoest werd. Het bestaat nu nog uit een aantal paviljoenen, waaronder het “Bale Kerta Gosa” en het “Bale Kambang”. Je treft er mooie plafondschilderingen, schilderijen en andere kunstwerken aan in de traditionele Klungklung-stijl. Tevens is er een museum dat specifiek ingaat op de kunst uit de regio Klungklung waar dit paleis in ligt.

Singaraja

“Singaraja” is de voormalig hoofdstad van Bali. Ten zuiden van de haven tref je nog de uitstraling aan van de koloniale tijd. Oude statige Europese gebouwen bepalen er het zicht. Eeuwenlang is het de belangrijkste havenstad van Bali geweest en heeft daardoor bloot gestaan al velerlei culturen. Dat is tegenwoordig te merken aan de andere culturele atmosfeer die deze stad uitademt.